Pana Jarosława Klimaszewskiego, zorganizowała wycieczkę do Muzeum Armii Krajowej w Krakowie. W wycieczce udział wzięli uczennice i uczniowie z V LO, Bielskiej Szkoły Przemysłowej i Zespołu Szkół Ekonomicznych. Gościem honorowym był kapitan Jan Dąmbrowski, Prezes Oddziału Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej w Bielsku-Białej. Muzeum Armii Krajowej otwarło swoją ekspozycję w roku 1992 w Krakowie przy ul. Wita Stwosza 12 w zabytkowych obiektach Twierdzy Kraków, w których znajdowało się dowództwo obrony Krakowa. W 1993r. nastąpiło otwarcie muzeum. Obecnie znajduje się w nim ponad 3200 eksponatów za zbiorów prywatnych osób oraz jako depozyty i wypożyczenia z Muzeum Wojska Polskiego jak też innych Fundacji i Stowarzyszeń wyeksponowanych na prawie 6500m2 powierzchni . Ekspozycja stała Muzeum pokazuje życie narodu polskiego pod okupacją niemiecką i sowiecką, funkcjonowanie Polskiego Państwa Podziemnego oraz historię Armii Krajowej jako części Polskich Sił Zbrojnych podległych Rządowi Polskiemu na Uchodźstwie. Prezentowane są także osobiste losy poszczególnych osób, związanych z historią Armii Krajowej. Ekspozycje muzealne prezentowane są w nowoczesnej formie, bardzo przystępnej dla każdego zwiedzającego, wzbogacone środkami multimedialnymi podzielonymi na tematyczne przestrzenie wystawiennicze. Młodzież z bielsko-bialskich szkół, zwiedzająca wystawę na poziomie parteru muzeum poznała historię II Rzeczypospolitej, przebieg kampanii wrześniowej i życie Polaków w obozach jenieckich. Główna część muzeum dotycząca Armii Krajowej ulokowana jest w podziemiu budynku. Tutaj uczestnicy wycieczki zobaczyli liczne zdjęcia, pamiątki i eksponaty związane z historią działalności  Polskiego Państwa Podziemnego, Armią Krajową, metodami szkoleniowymi, sposobami łączności, wywiadem i sabotażem. Ponadto możliwe było zapoznanie się z historia Akcji Burza i Powstaniem Warszawskim. Dużym zainteresowaniem cieszyła się kolekcja Bieżanowska, tj. zbiór militariów i broni strzeleckiej gromadzonej przez żołnierzy kompanii „Łan” . Po wojnie ukryta została w rodzinnym domu żołnierza AK dr Stanisława Wcisło, który w roku 1997 ujawnił ją i przekazał do muzeum. Oprócz licznej broni strzeleckiej związanej z II wojną światową wyeksponowany jest również słynny Winchester, który kojarzy się nam głownie z historią Dzikiego Zachodu. Uczestnicy wycieczki z dużym zainteresowaniem wysłuchali prelekcji pana Mirosława Bracha, pracownika Muzeum o przebiegu kampanii wrześniowej w roku 1939.

Relacja: Stanisław Biłka